Europoslance čeká rozprava o Maďarsku i autorském právu

11.09.2018
Euroskop, čtk

Členové Evropského parlamentu budou dnes dopoledne debatovat s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem o budoucnosti Evropy. Odpoledne mají přejít k možná ještě výbušnějšímu tématu: s maďarským premiérem Viktorem Orbánem budou debatovat o situaci v Maďarsku, než ve středu budou hlasovat o doporučení, aby Evropská komise zahájila proti Budapešti řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot, na nichž je Evropská unie založena.

Orbán, který na jaře potřetí za sebou drtivě vyhrál parlamentní volby, čelí kritice za to, že stupňuje tlak státní moci na nevládní organizace snažící se pomáhat migrantům a žadatelům o azyl. Budapešti by teoreticky mohlo hrozit i pozastavení hlasovacích práv v unii.

Evropská komise už poslala Maďarsko k unijnímu soudu kvůli podobě maďarského zákona o azylu a navracení uprchlíků. Budapešť také dostala v červenci dva měsíce čas na vysvětlení dalšího zákona, kterým byla zakázána jakákoli pomoc lidem žádajícím o azyl.

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána snahu europarlamentu kritizuje a odmítá. Podle Orbána jde o „zinscenovaný proces“, Brusel podle něj nemá zájem o pravdu a jen „tancuje, jak George Soros píská“. Americký finančník maďarského původu Soros je častým terčem útoků maďarské vlády.

Autorská práva na internetu

Europoslanci budou na plénu také debatovat o návrhu pravidel pro autorská práva na internetu. I o nich budou hlasovat ve středu. K normě, která by kromě jiného dala majitelům autorských práv nárok na podíl z využití jejich děl internetovými giganty jako je Google, se nyní sešlo okolo 240 různých pozměňovacích návrhů nejrůznějšího druhu.

Jakým způsobem se nakonec parlament ve vztahu ke kontroverznímu návrhu zachová, není dopředu zřejmé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek