Europoslanci mají na pořadu Junckera, copyright a Maďarsko

12.09.2018
Euroskop, čtk

V Evropském parlamentu dnes dopoledne přednese zprávu o stavu Evropské unie předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Od šéfa unijní exekutivy se očekává nejen bilancování, ale i nové iniciativy ohledně posílení bezpečnosti občanů, internetu či migrace.

Po poledni by poslanci měli hlasovat o kontroverzním návrhu pravidel pro autorská práva na internetu. Chystaná směrnice má zajistit vydavatelům právo na spravedlivý podíl z využití jejich autorských děl internetovými giganty.

Platformám ukládá povinnost řešit, zda obsah nahraný uživateli neporušuje autorská práva. Text ale budí velké emoce, jak svědčí více než 250 pozměňovacích návrhů a tisíce e-mailů od zastánců i odpůrců normy v poště europoslanců.

Dosud není zcela jasné, jak se parlament zachová, někteří europoslanci nevylučují, že kvůli velkému množství navržených změn se návrh vrátí zpět do výboru.

Hlasování o zahájení řízení proti Maďarsku

Ve Štrasburku se po poledni bude také hlasovat o doporučení, aby Evropská komise zahájila proti Budapešti řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot, na nichž je Evropská unie založena. Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý v Evropském parlamentu všechny výtky z porušování demokracie, právního státu a základních práv odmítl.

Europoslanci podle něj chtějí potrestat Maďary za to, že nevolili opoziční socialisty a že nejsou svolní svou vlast přeměnit v „zemi přistěhovalců“. V rozpravě ale Orbán čelil i výtkám z údajného zneužívání peněz z unijních fondů ve prospěch svých přátel a z korupce.

Aby EP – vůbec poprvé – přijal doporučení podniknout kroky proti Budapešti, bude vyžadovat hlasy alespoň dvou třetin přítomných poslanců, které dohromady musí představovat absolutní většinu, tedy nejméně 376 hlasů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek