Němečtí ochránci spotřebitelů představí žalobu na Volkswagen

12.09.2018
Euroskop, čtk

Německý svaz na ochranu spotřebitelů VZBV a německý autoklub ADAC ve středu představí hromadnou žalobu na automobilku Volkswagen kvůli jejímu emisnímu skandálu. VZBV včera uvedl, že chce získat odškodné pro zhruba dva miliony majitelů naftových vozů, které nejsou natolik šetrné k životnímu prostředí, jak automobilka v době jejich prodeje tvrdila. Informuje o tom agentura Reuters.

Hromadná žaloba je možná díky tomu, že německý kabinet v květnu schválil návrh zákona, který lidem usnadňuje připojit se k soudnímu procesu stanovujícímu precedent, a vyhnout se tak vysokým nákladům, které by je jinak mohly od právních kroků odradit.

Podle nového zákona mohou majitelé aut s nezákonným softwarem umožňujícím manipulovat s emisemi vznášet nároky na odškodné jen do konce letošního roku.

Koncern Volkswagen v září 2015 přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Auta při jízdě produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek