Lídři EU v Salcburku zváží mimořádný summit k brexitu

14.09.2018
Euroskop, čtk

Premiéry a prezidenty 27 států EU čeká za týden na jejich neformální schůzce v rakouském Salcburku debata také o tom, zda kvůli pomalému vývoji rozhovorů s Londýnem o britském odchodu z EU nesvolat v listopadu mimořádný unijní summit. Uvedl to včera vysoce postavený unijní diplomat.

Vyjednávacím týmům se především kvůli otázce režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem stále nedaří uzavřít rozhovory o konečné podobě zásadní smlouvy o britském odchodu z unie 29. března 2019.

Ohrožena tak začíná být původní představa, že by tento text lídři ostatních sedmadvaceti unijních zemí potvrdili na řádném summitu bloku na konci října.

Aby mohl dokument začít platit včas do termínu britského odchodu je potřeba také určitý čas na jeho ratifikaci. O možnosti posunout rozhodnutí na mimořádný summit přibližně v polovině listopadu či dokonce o jeho potvrzení až na pravidelné vrcholné unijní schůzce koncem prosince se v bruselských kuloárech spekuluje už delší dobu.

Riziko vystoupení bez dohody

Země unie a Evropská komise se také už několik měsíců otevřeně připravují na „všechny varianty“ brexitu, tedy i možnosti, že Británie nakonec odejde bez dohody. Platit by tak nezačaly žádné už dojednané části „rozvodové“ smlouvy, které se týkají například zachování práv občanů EU v Británii po brexitu, finančního vyrovnání či britskou stranou vyžádaného přechodného období.

Dobře informovaný unijní diplomatický činitel včera také připustil, že vyjednávač EU Michel Barnier by mohl šéfy států a vlád, jejichž jménem s Londýnem rozhovory vede, požádat o určité úpravy jejich březnových doporučení pro diskuse o podobě budoucích vzájemných vztahů. Unie nyní dává najevo, že nedávno zveřejněné návrhy britské premiérky Theresy Mayové jsou dobrým výchozím bodem.

EU i britská strana opakovaně hovoří o přání zachovat i po brexitu blízké a speciální partnerství v mnoha oblastech, včetně třeba bezpečnosti. Naposledy se podobným způsobem ve středu v europarlamentu vyjádřil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek