Europoslanci ukončí monitorovací misi na Slovensku

18.09.2018
Euroskop, čtk

Dvoudenní návštěvu Slovenska dnes ukončí skupina poslanců Evropského parlamentu, která v zemi pod Tatrami monitoruje situaci v oblasti bezpečnosti novinářů, korupce a dodržovaní principů právního státu. Jde již o druhou misi poslanců v souvislosti s dosud nevyšetřenou únorovou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Delegace europoslanců se v pondělí setkala mimo jiné se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Ten po jednání prohlásil, že ve slovenské společnosti přetrvává hluboká nedůvěra ve stát.

Během dneška mají europoslanci naplánovány schůzky s premiérem, ministry vnitra a spravedlnosti, speciálním prokurátorem či s policejním prezidentem. O průběhu návštěvy bude vedoucí poslanecké delegace informovat na večerní tiskové konferenci.

Politická krize po vraždě Kuciaka, který byl podle slovenské prokuratury zastřelen kvůli své práci, vyústila na Slovensku ve výměnu premiéra, ministra vnitra i policejního prezidenta. Po Slovensku skupina europoslanců zavítá na podobnou misi na Maltu, kde byla loni zavražděna reportérka Daphne Caruanová Galiziová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek