Barnier: EU pracuje na lepším plánu pro irské hranice

19.09.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie je připravena vyjít Londýnu vstříc novým návrhem, jak vyřešit režim na irských hranicích po brexitu. Po včerejším jednání evropských ministrů to oznámil unijní vyjednavač Michel Barnier, podle něhož bude plán zahrnovat zjednodušení pohybu zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie.

„Jsme připraveni zlepšit náš návrh,“ řekl Barnier na tiskové konferenci po jednání ministrů 27 zemí EU věnovaném dohodě o uspořádání vztahů s Británií po jejím odchodu z evropského bloku v březnu příštího roku.

Zmíněný návrh se týká pojistky pro případ, že by obě strany do data odchodu nedokázaly podepsat dohodu upravující vzájemné obchodní a celní vztahy.

Snaha předejít vytvoření tvrdé hranice

EU trvá na tom, aby tato pojistka v praxi udržela Severní Irsko v rámci unijního volného trhu, čímž by se předešlo vytvoření tvrdé hranice mezi oběma částmi ostrova. Irská otázka bude jedním ze zásadních bodů, o nichž bude Barnier diskutovat se šéfy vlád 27 zemí EU ve čtvrtek na neformálním summitu v Salcburku.

Návrh se podle něho týká spíše technického řešení pohybu zboží. EU nyní vyjasňuje, které zboží putující do Severního Irska ze zbytku Británie bude muset být kontrolováno, kde a jakým způsobem. „Většina kontrol bude moci být prováděna daleko od hranice, v sídlech firem,“ uvedl Barnier.

Unijní země i Británii při vyjednávání o smlouvě tlačí čas. Původně ji měl potvrdit řádný summit EU v říjnu; v Salcburku se má rozhodnout, zda kvůli ní bude nutné svolat mimořádnou vrcholnou schůzku o měsíc později.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek