Lídři zemí EU budou v Salzburku řešit posílení vnitřní bezpečnosti


Euroskop, čtk, 19. 9. 2018

Dnešní pracovní večeří začíná neformální summit lídrů členských států EU. Zasedání se uskuteční pod záštitou kancléře Sebastiana Kurze, jehož země v současné době Radě předsedá. Na salzburském summitu budou Unii zastupovat předseda Evropské rady Donald Tusk a Komise Jean-Claude Juncker. Vrcholná schůzka, která se koná v rámci agendy lídrů, bude primárně zaměřena na otázky spojené s vnitřní bezpečností.

V předvečer neformálního summitu proběhne pracovní večeře, na které budou lídři zemí EU diskutovat o problematice migrace, především aktuálním vývoji v této oblasti. Plánována je také diskuze související se snižováním ilegálních vstupů do EU a debata týkající se spolupráce se třetími zeměmi.

Ještě před samotným začátkem neformálního summitu je plánována koordinační schůzka zemí Visegrádské skupiny.

Iniciativa Komise k migraci

Premiéři a prezidenti budou během setkání projednávat nedávný návrh z pera Komise, která představila iniciativu, jež počítá s výrazným posílením mandátu a kapacit Evropské pobřežní a pohraniční stráže již k roku 2020.

Předseda Komise Juncker minulý týden v rámci svého projevu před plénem Evropského parlamentu o stavu Unie předložil návrh na posílení mandátu unijní pohraniční stráže k roku 2020 na 10.000 lidí.

Nově by stráž, vzniklá na základě agentury Frontex, měla podporovat unijní státy při ochraně vnější hranice. Její příslušníci by se zapojovali do rychlé identifikace migrantů a návratů těch, kdo na pobyt v EU nemají právo.

Předseda Komise Jean-Claude Juncker
Předseda Komise Juncker během proslovu o stavu Unie, v rámci kterého představil iniciativu na posílení mandátu a kapacit Evropské pobřežní a pohraniční stráže. Zdroj: Twitter J.-C. Junckera

Vnitřní bezpečnost a brexit

Během čtvrtečního programu se hlavy států a předsedové vlád zaměří na zhodnocení dosavadního pokroku v několika oblastech. V rámci bezpečnostních témat posoudí vývoj v otázkách policejní a justiční spolupráce, posílení bezpečnosti a ochrany hranic a také pokrok v oblasti kyberbezpečnosti.

Na závěr summitu se uskuteční zasedání lídrů ve formátu EU-27, které bude příležitostí k diskusi o aktuálním stavu jednání o brexitu a dalším postupu. O současném stavu jednání a britském pohledu by lídry sedmadvacítky měla ve středu informovat premiérka Theresa Mayová, která však již u jednání ve složení EU-27 přítomna nebude. Ve čtvrtek u společného oběda pak prezidenty a premiéry členských zemí seznámí se svým pohledem na vývoj jednání unijní vyjednavač Michel Barnier.

Během jednání v tomto formátu by měli lídři konzultovat i to, jakým způsobem by se mělo dále postupovat, zejména s ohledem na pomalejší vyjednávání o vystoupení Británie z EU. Zde by také mohlo být přijato rozhodnutí, zda kvůli této situaci nebude na listopad svolán mimořádný summit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek