Druhý den se na summitu bude jednat o bezpečnosti a brexitu

20.09.2018
Euroskop, čtk

Lídři zemí Evropské unie budou během druhého dne neformálního summitu v Salcburku hovořit především o vnitřní bezpečnosti a brexitu. Po vyčerpávajícím nočním jednání mají na programu dopolední jednání o spolupráci v bezpečnostní oblasti a následný pracovní oběd věnovaný stavu vyjednávání o podobě britského odchodu z EU.

Cílem summitu v bezpečnostní oblasti je podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska zlepšení policejní a soudní spolupráce, posílení bezpečnosti hranic a větší pružnost a akceschopnost v oblasti internetové kriminality.

Hlavy států a šéfové vlád by se měli podle Tuskových představ vyjádřit mimo jiné k potřebě věnovat více prostředků na společné přeshraniční operace proti organizovanému zločinu.

Shodu budou hledat i v tom, jak mohou unijní státy společně bojovat proti internetové komunikaci teroristických skupin.

Diskuze o brexitu ve formátu EU-27

Předtím, než se evropští lídři rozjedou do svých zemí, čeká je pracovní oběd na téma brexitu. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier by měl šéfy 27 vlád, tedy bez britské premiérky Theresy Mayové, informovat o aktuálních postojích obou stran, které se podle Bruselu sblížily například v bezpečnostní či zahraniční politice.

Zásadní neshody naopak panují především v otázce režimu na irských hranicích. Unie stále trvá na vyjednání pojistky, která by znamenala setrvání britského Severního Irska na společném unijním trhu, Londýnu se však nelíbí, že by podle dosavadních návrhů Bruselu došlo de facto k vyčlenění Severního Irska z britského celního prostoru. K jasné shodě nedospělo ani dnešní noční jednání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek