Mayová naznačila, že brexit bez dohody je lepší než nabídka EU

26.09.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová včera naznačila, že by upřednostnila odchod Británie z EU bez dohodnutí podmínek rozluky před současnou nabídkou Bruselu týkající se budoucích vztahů. Agentura Reuters zároveň získala interní dokument unijních vyjednavačů, z něhož vyplývá, že EU je připravena nabídnout Londýnu dohodu o volném obchodu, avšak nikoli po vzoru návrhu Mayové.

„Vždycky jsem říkala, že žádná dohoda je lepší než špatná dohoda. Myslím, že špatnou dohodou by byla dohoda, která by rozbila Spojené království,“ odpověděla premiérka na otázku, zda považuje „vypadnutí“ z EU bez dohody za lepší než brexit za podmínek podobných existujícímu obchodnímu vztahu EU s Kanadou.

Mluvčí Mayové následně doplnil, že předsedkyně vlády odkazovala na takový typ dohody, jakou Brusel momentálně nabízí s ohledem na budoucí obchodní vztahy. Podle Londýna by navrhovaný model oddělil Anglii, Skotsko a Wales od Severního Irska, protože zde předpokládá dodržování jiných celních pravidel.

Budoucí podoba vzájemného obchodu

Právě dohoda o volném obchodu ve stylu té mezi EU a Kanadou nebo Japonskem je podle interního dokumentu citovaného Reuters pro unijní vyjednavače jedinou zbývající možností, protože Británie vyloučila zachování plné působnosti zákonů EU. Taková dohoda ale podle unie nemůže zaručit zcela hladké obchodování a mezi EU a Británií by po brexitu údajně musela být celní hranice.

Aktuální plán premiérky Mayové počítá se „společnými pravidly“ pro unijní a britské zboží v zájmu zachování výměny bez překážek. Podle instrukcí pro představitele EU to ale předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil za nepřijatelné vybírání preferovaných aspektů jednotného trhu.

Plán britské vlády vytvořený na letním sídle britských premiérů Chequers by „Británii poskytl neférovou konkurenční výhodu“, píše se v dokumentu. Ten dále zdůrazňuje, že Brusel vítá návrhy na vytvoření ambiciózního nového partnerství, pro které by zóna volného obchodu po vzoru „Chequers“ měla být startovním bodem. Mayová včera naopak uvedla, že Británie potřebuje vidět protinávrhy EU, aby se vyjednávání o brexitu posunula kupředu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek