Německo v pololetí snížilo dluh na nejnižší úroveň od roku 2011

26.09.2018
Euroskop, čtk

Německo v prvním pololetí opět snížilo svůj celkový veřejný dluh. Meziročně klesl o 46,5 miliardy eur, což je o 2,3 procenta, na 1,93 bilionu eur (skoro 50 bilionů Kč). Díky pokračujícímu hospodářskému růstu je stav veřejných financí v zemi nejlepší od roku 2011, vyplývá z předběžných údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad.

Ve srovnání s prvním čtvrtletím se dluh do konce června snížil o 0,8 procenta, respektive o 14,7 miliardy eur. Odbourávání dluhu na úrovni spolku, 16 spolkových zemí a obcí a dluhu na sociálním pojištění pomáhá na straně příjmů vyšší výběr daní, který je dán příznivým hospodářským vývojem. Naopak výdaje zůstávají nízké, zejména díky mírným úrokovým sazbám.

Německá vláda hospodaří s rozpočtovým přebytkem, který jí umožňuje zvyšovat veřejné výdaje bez dalšího zadlužování. Zadlužení spolkové vlády se ve druhém čtvrtletí meziročně snížilo o 21 miliardy eur, tedy 1,7 procenta, na 1,22 bilionu eur. Ještě úspěšněji umořovaly dluh spolkové země – ty dlužily v polovině roku o 21,4 miliardy eur, tedy o 3,6 procenta, méně než ve stejném období loni, celkově pak 574,5 miliardy eur.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa loni vzrostl o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let. V letošním prvním čtvrtletí však meziroční růst německé ekonomiky zpomalil na 1,6 procenta z 2,3 procenta v loňském čtvrtém kvartálu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek