Ministři zemí EU schválí návrh o Jednotné digtální bráně

27.09.2018
Úřad vlády

Ve dnech 27. a 28. září 2018 se v Bruselu uskuteční zasedání Rady pro konkurenceschopnost (COMPET). První den zasedání se Rada bude věnovat otázkám vnitřnho trhu a průmyslu. Druhý jednací den pak bude zaměřen na oblast výzkumu a rámcový program Horizont Evropa.

Během zasedání ministrů odpovědných za oblasti vnitřního trhu a průmyslu se očekává přijetí návrhu nařízení o Jednotné digitální bráně, která poskytne občanům a podnikům přístup k online informacím a postupům, asistenčním službám a službám pro řešení problémů.

Do brány bude začleněno několik sítí a služeb, které pomáhají občanům a podnikům při jejich přeshraničních činnostech, mimo jiné se jedná o Evropská spotřebitelská centra, poradenství Vaše Evropa, síť SOLVIT, kontaktní centra Europe Direct nebo síť Enterprise Europe Network.

Konkurenceschopnost a budoucnost evropského průmyslu

Prvním diskuzním bodem jednání bude pravidelná „prověrka“ konkurenceschopnosti, během níž se Komise ve své prezentaci zaměří na regionální dimenzi konkurenceschopnosti.

Následovat bude politická rozprava o budoucnosti evropského průmyslu ve světle nástupu umělé inteligence a robotiky. Tématem pracovního oběda bude Víceletý finanční rámec 2021-2027 z pohledu konkurenceschopnosti.

Rámcový program Horizont Evropa

Jednání Rady pro konkurenceschopnost v části výzkum se uskuteční v pátek 28. září 2018. Zasedání začne dopoledním jednáním na téma rámcového programu pro výzkum a inovace Horizont Evropa.

Následně bude diskuze pokračovat společným obědem ministrů rovněž na téma Horizontu Evropa se zpravodaji Evropského parlamentu, panem Danem Nicem a panem Christianem Ehlerem.

Debata ministrů bude zakončena odpolední diskuzí na téma procesu strategického plánování ve vztahu k návrhu rámcového programu Horizont Evropa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek