Evropský parlament bude s Junckerem diskutovat o brexitu

02.10.2018
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu dnes budou diskutovat o nadcházejícím říjnovém summitu, jehož hlavními body jsou migrace a odchod Spojeného království z Evropské unie. Před poslance v této souvislosti dopoledne předstoupí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Británie přestane být členem evropského bloku 29. března 2019, ale mezi Bruselem a Londýnem stále nebyla nalezena shoda na podobě brexitové dohody. Ačkoli Británie i EU shodně tvrdí, že usilují o dohodu, kvůli dosavadním neshodám o podobě ujednání není vyloučeno, že Spojené království opustí unii neřízeně, tedy bez dohody.

Vedle debaty o říjnovém unijním summitu dnes europoslance čeká hlasování o dohodě mezi EU a Kanadou, jejímž cílem je vznik jednotného trhu s leteckou dopravou. Evropské a kanadské letecké společnosti budou moci na domácím i zahraničním trhu poskytovat letecké služby bez jakéhokoli omezení, bude umožněn také volný tok investic.

Na programu dnešního hlasování je také novela směrnice, která by měla zajistit 30procentní kvóty na evropská díla v katalozích audiovizuálních platforem typu YouTube, Netflix či Facebook. Součástí nové právní úpravy je i ochrana nezletilých, zejména zpřísnění pravidel reklamy v programech pro děti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek