Juncker poslancům zopakoval, že EU chce dohodu o brexitu

02.10.2018
Euroskop, čtk

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker při dnešní debatě s poslanci Evropského parlamentu zopakoval, že Evropská unie se chce s Británií na jejím odchodu z bloku dohodnout. Upozornil, že brexit bez dohody není tím nejlepším řešením, i když mnozí britští politici takový názor zastávají.

„Ti, kteří si myslí, že odchod bez dohody by byl nejlepším řešením, si neuvědomují následky takového scénáře,“ řekl Juncker. Ten se s poslanci sešel před říjnovým summitem EU, jehož ústředním bodem bude právě brexit.

Předseda Evropské rady Donald Tusk již dříve nadcházející unijní vrcholnou schůzku označil za rozhodující pro dosažení brexitové dohody s Británií.

Tlak části Konzervativní strany

Dohodu s unií prosazuje i britská premiérka Theresa Mayová, která Bruselu předložila svůj plán. Na svém návrhu se ale Mayová zatím s EU neshodla. Britská premiérka mezitím doma čelí tlaku části křídla své Konzervativní strany, které by raději upřednostnilo brexit bez dohody, tedy neřízené opuštění unie.

Takovému vývoji se chce Mayová vyhnout, v minulosti ale opakovaně prohlásila, že jedinou alternativou jejího plánu je právě neřízený odchod se všemi jeho tvrdými následky.

Jednou z klíčových otázek brexitu je podoba hranice mezi Irskou republikou, která je unijním členem, a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Brusel trvá na tom, že hranice musí zůstat formální bez přísných hraničních kontrol. Juncker dnes řekl, že irská hranice je pro EU prioritou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek