Ministři obrany NATO budou diskutovat o obranných výdajích

03.10.2018
Euroskop, čtk

Ministři obrany členských zemí Severoatlantické aliance se dnes a ve čtvrtek scházejí v centrále NATO v Bruselu. Na první schůzce od summitu aliance v červenci by měli kromě jiného posunout diskusi o obranných výdajích a „sdílení břemene“ kolektivní obrany.

Americký prezident Donald Trump v létě své evropské spojence překvapil urputností, s jakou trval na tom, aby dodrželi své závazky odsouhlasené na summitu v Británii v roce 2014. Tam se země domluvily, že do deseti let, tedy do roku 2024 zvednou své obranné výdaje na dvě procenta hrubého domácího produktu (DPH).

Trump dává opakovaně najevo, že je pro něj nepřípustné, aby hlavní tíži nákladů na společnou obranu nesly nadále Spojené státy. Evropané a Kanada poukazují například na to, že jen loni své obranné rozpočty zvýšili dohromady o více než pět procent a za poslední dva roky na obranu společně vydali přes 41 miliardu dolarů.

Jak ale připomíná generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podíl na společné obraně nejsou jen finanční příspěvky. Aliance se například chystá na rozsáhlé cvičení Trident Juncture v Norsku, kterého se bude účastnit okolo 45.000 vojáků NATO a jeho partnerských zemí se 150 letadly, 60 plavidly a asi 10.000 vozidly. Scénář je podle Stoltenberga „fiktivní, ale realistický“.

V době velmi chladných vztahů s Ruskem po jeho postupu vůči Ukrajině a anexi Krymu bude aliance cvičit svou kolektivní odpověď na vojenský útok vůči jedné ze spojeneckých zemí. Součástí bude i prověrka schopnosti NATO rychle posílit své evropské síly přes Atlantik.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek