Schůzka lídrů 27 zemí k vývoji kolem brexitu bude 17. října večer

04.10.2018
Euroskop, čtk

Premiéři a prezidenti 27 zemí Evropské unie budou 17. října u večeře diskutovat o vývoji jednání kolem britského odchodu z unie. Řádný summit je plánován na 18. října, uvedla včera unijní tisková služba. Středeční večer bude klíčový pro další vývoj kolem brexitu, šéfy států a vlád totiž bude čekat rozhodnutí, zda budou moci na mimořádném summitu v listopadu potvrdit finální text „rozvodové smlouvy“ upravující podmínky britského odchodu na konci března příštího roku.

Středeční termín je novinkou, téma brexitu dosud bývalo probíráno ve druhém jednacím dni unijních vrcholných schůzek, tedy obvykle v pátek dopoledne. Nyní je na čtvrteční odpoledne a na pátek naplánovaný summit Asie-Evropa, za účasti vrcholných zástupců celkem 51 zemí.

Jednání o britském odchodu z unie se na řádném říjnovém summitu dostanou do klíčové fáze. Už nyní měla být potvrzena smlouva upravující podmínky odchodu Británie z EU i například podobu následného přechodného období do konce 2020. Diskuse se ale výrazně opožďují, především kvůli otázce režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Nové návrhy k režimu na irské hranici

Na neformální zářijové schůzce v Salcburku dal šéf unijních vrcholných jednání Donald Tusk najevo, že mimořádný summit kvůli brexitu na listopad nesvolá za všech okolností.

Udělat to chce jen v případě, že právě už v říjnu bude na řádném summitu jasné, že dohoda je v zásadě připravená a zbývá jen technická práce na jejím definitivním textu.

Podle diplomatických informací ČTK nyní unijní vyjednavači očekávají od britské strany nové návrhy týkající se irské hranice. Pak by 10. října mohla Evropská komise přijít s body politické deklarace, která by měla být připravena společně s „rozvodovou smlouvou“ a dávat najevo plány obou stran ohledně budoucí podoby vzájemných vztahů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek