Europarlament schválil volný pohyb neosobních dat

05.10.2018
Euroskop, čtk

Europoslanci na včerejším plenárním zasedání ve Štrasburku schválili nová pravidla, která odstraňují současné překážky bránící volnému pohybu dat neosobního charakteru. Organizace a společnosti působící ve vícero státech unie tak již nebudou nuceny jednotlivými státy, aby data skladovaly a zpracovávaly v zemi, kde je získaly.

„Fakticky jsme ustavili pátou svobodu na vnitřním trhu EU – volný pohyb dat. Ta jsou komoditou 21. století,“ uvedla europoslankyně Dita Charanzová (ANO) s odkazem na stávající pilíře unijního trhu, kterými jsou volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.

Nyní platná pravidla, podle nichž firmy působící ve více zemích EU musí data skladovat v každém státu zvlášť, považuje Charanzová za čirý protekcionismus. V novém opatření, které garantuje volný tok dat od prosince letošního roku, pak vidí příležitost pro české společnosti.

„České firmy, které se zabývají ukládáním a zabezpečením dat patří ke špičkám v Evropě, mimo jiné nabízí také velmi konkurenceschopné ceny. Právě ony budou moci nabídnout své služby společnostem z celé EU,“ uvedla s tím, že nyní i české společnosti nebudou muset skladovat data v 27 různých datových úložištích v jednotlivých unijních zemích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek