Představitelé EU odsoudili pokus o kyberútok vůči OPCW

05.10.2018
Euroskop, čtk

Vrcholní představitelé Evropské unie ve společném prohlášení odsoudili agresivní pokus o kybernetický útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Nizozemsko, kde OPCW sídlí, ve čtvrtek oznámilo, že v dubnu ve spolupráci s Británií zmařilo pokus ruských agentů o proniknutí do počítačové sítě organizace.

Útok podle představitelů EU ukázal pohrdání smyslem práce mezinárodní organizace, která pod mandátem OSN pracuje na likvidaci chemických zbraní po celém světě.

„Odsuzujeme takové akce, které podrývají mezinárodní právo a mezinárodní instituce,“ uvedli ve společném prohlášení předsedové Evropské rady a Evropské komise (EK) Donald Tusk a Jean-Claude Juncker společně s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou. EU bude podle nich dál posilovat počítačovou odolnost svých institucí i úřadů v členských zemích a zároveň chce pomáhat v této oblasti mezinárodním partnerům a organizacím.

Předseda unijních vrcholných schůzek Tusk následně oznámil, že téma kybernetické bezpečnosti doplní do programu příštího summitu EU. Prezidenti a premiéři bloku se na pravidelné schůzce setkají v Bruselu 18. října.

Nizozemsko vyhostilo ruské agenty

Nizozemsko včera oznámilo, že po odhalení operace na svém území vyhošťuje čtyři ruské agenty. Ti byli zadrženi 13. dubna při pokusu proniknout do bezdrátové sítě OPCW. Tato organizace letos analyzovala látku použitou při březnové otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury.

Prohlášení lídrů EU upozorňuje, že Británie spojila ruskou vojenskou rozvědku GRU s řadou kybernetických útoků po celém světě. Pokus už jednoznačně odsoudilo také NATO; v Bruselu včera skončila dvoudenní schůzka ministrů obrany aliančních zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek