Juncker doufá v dohodu o brexitu nejpozději v listopadu

08.10.2018
Euroskop, čtk

Dohoda mezi EU a Londýnem o podmínkách jejího odchodu z unie by mohla být hotova možná už tento měsíc, nebo v listopadu. Řekl to předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker v rozhovoru, který o víkendu otiskly některé rakouské deníky. Předseda Evropské rady Donald Tusk v sobotu prohlásil, že věří v dohodu do konce roku.

„Pokud dohoda nebude hotova do konce října, pak to uděláme v listopadu,“ uvedl v rozhovoru Juncker. Podle něj se postoje obou stran v posledních dnech sblížily. „Ještě sice není hotová, ale naše vůle dosáhnout porozumění s britskou vládou je nezlomná,“ řekl také Juncker.

„Musíme se vyhnout scénáři odchodu bez dohody,“ uvedl také šéf Evropské komise s tím, že takový vývoj by nebyl dobrý ani pro Británii, ani pro zbytek Evropské unie.

Na otázku, zda je ještě možné, aby Británie nakonec z EU neodešla, odpověděl vyhýbavě. „To je na uvážení britského parlamentu a britské vlády, do vnitřních věcí britského kabinetu se nevměšuji. Je to dost zmatené,“ řekl Juncker.

Juncker: Jednání nejsou snadná

Už v pátek Juncker v rakouském parlamentu prohlásil, že doufá v dohodu s Británií v listopadu. Dodal ale, že jednání nejsou snadná, protože EU „dostává z Londýna různé signály“. „Z britské vlády zaznívá mnohohlasný sbor a my se ty kousky snažíme srovnat…, abychom z toho získali melodii,“ uvedl Juncker.

Optimismus ohledně dohody EU s Británii vyjádřil o víkendu i Donald Tusk. „Věřím, že je šance dosáhnout dohody do konce roku,“ řekl v sobotu na okraj konference v polském Krakově.

Britové schválili odchod své země v referendu těsnou většinou v červnu 2016, z EU by měla Británie odejít 29. března příštího roku. Dohody s EU by ale měl Londýn dosáhnout co nejdříve, protože ji musí ratifikovat EU i její členské země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek