V německé SPD sílí tlak na automobilky kvůli dieselům

10.10.2018
Euroskop, čtk

V německé vládní sociální demokracii (SPD) sílí tlak na automobilky, aby na své náklady technicky upravily starší dieselová auta. Pokud tak neučiní, měly by podle některých politiků počítat s vysokými pokutami. Sociální demokraté tak reagují na úterní rozhodnutí soudu, po němž řidiče starších naftových vozů čekají zákazy jízdy v Berlíně. Podobné opatření musí přijmout i další města.

Místopředseda poslanců SPD Sören Bartol je toho názoru, že pokud se automobilky budou nadále zdráhat přistoupit na vládní plán pro starší dieselové vozy, měl by jim ministr dopravy Andreas Scheuer (CSU) za každé auto se softwarem pro manipulaci měření emisí dát pokutu ve výši 5000 eur (téměř 130.000 korun). Takových aut jsou přitom miliony. „Kdo podvádí, měl by pak také platit. Třeba potom manažeři automobilek konečně přijdou k rozumu,“ uvedl Bartol.

Německá koalice se minulý týden dohodla na tom, že část majitelů starších dieselových aut bude mít nárok na montáž novějších katalyzátorů, což by jim mělo umožnit auta nadále všude používat. Automobilky, které by výměnu měly hradit, však zatím s takovým postupem nesouhlasily.

Také podle sociálnědemokratického ministra financí Olafa Scholze jsou to přitom automobilky, které nyní musí reagovat. Buď musí na své náklady dotyčná auta vybavit novými katalyzátory, nebo poskytnout atraktivní nabídky k výměně za novější vozy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek