Timmermans bude kandidátem na volebního lídra socialistů

11.10.2018
Euroskop, čtk

První místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans je blízko tomu, aby se po slovenském eurokomisaři Maroši Šefčovičovi stal druhým uchazečem o post lídra evropských socialistů pro květnové volby do Evropského parlamentu (EP). Timmermanse podle serveru Politico podpořilo vedení německé sociální demokracie (SPD) a jeho kandidaturu chtějí prosadit i další národní členové socialistické frakce (S&D).

„Jsem přesvědčena, že Frans Timmermans sjednotí a posílí naši evropskou stranickou rodinu a povede nás k dobrému společnému výsledku ve volbách do Evropského parlamentu v příštím roce,“ napsala předsedkyně SPD Andrea Nahlesová v dopise adresovaném vedení evropských socialistů, který server Politico zveřejnil na svém webu.

Členovi nizozemské sociální demokracie vyjádřili po nečekaném odstoupení svého kandidáta a bývalého kancléře Christiana Kerna podporu i rakouští sociální demokraté.

Podle nejmenovaných činitelů EP má již dostatečnou podporu a brzy oznámí svou kandidaturu, uvedl server. Podle vnitrostranických pravidel musí získat podporu své národní strany a dalších osmi evropských stran.

Timmermans jako možný soupeř Maroše Šefčoviče

Timmermans, který se k věci zatím veřejně nevyjádřil, je jako možný uchazeč o post šéfa Evropské komise zmiňován již dlouho. Pokud kandidtaturu skutečně oznámí, utká se o post socialistického volebního lídra se Slovákem Šefčovičem, který má podporu mimo jiné české či slovenské sociální demokracie. Socialistická frakce by měla o lídrovi definitivně rozhodnout na kongresu počátkem prosince v Lisabonu.

Květnové volby stejně jako ty předchozí se budou konat s využitím principu takzvaných spitzenkandidátů, tedy předem oznámených aspirantů na post předsedy EK. Toho po volbách vybírá summit EU, tedy prezidenti a premiéři členských zemí, a předkládá ho europarlamentu ke schválení.

Po minulých volbách daly velké frakce šéfům států a vlád najevo, že jejich podporu na plénu parlamentu nezíská nikdo jiný, než kandidát vítězné frakce. Tím byl tehdy nynější předseda komise Jean-Claude Juncker.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek