Merkelová představila stínový kabinet

18.08.2005
Předsedkyně německých křesťanských demokratů (CDU) a jejich kancléřská kandidátka Angela Merkelová včera – měsíc před parlamentními volbami – naznačila, kudy by se mohlo ubírat složení budoucí vlády.

Předsedkyně německých křesťanských demokratů (CDU) a jejich kancléřská kandidátka Angela Merkelová včera – měsíc před parlamentními volbami – naznačila, kudy se bude ubírat složení budoucí vlády, pokud v předčasném hlasování porazí vládní sociální demokraty Gerharda Schrödera.

Merkelová sestavila svůj tým kompetentních lidí, který je jen krůčkem od jejího stínového kabinetu, uvedla agentura AP.
Německá média soudí, že bezpečnostní politikou se bude zabývat Günther Beckstein, nynější ministr vnitra spolkové země Bavorsko. Beckstein si pěstoval obraz tvrdého politika a je v čele těch, kteří usilují o deportaci osob podezřívaných ze sympatií k islámskému extremismu.
Klíčové ekonomické a pracovně-sociální záležitosti svěří Merkelová patrně Peteru Müllerovi, který působí v čele vlády západoněmeckého Sárska, které bylo dlouho baštou sociálních demokratů. Jeho úkolem bude srazit na přijatelnou úroveň nynější 11,5procentní nezaměstnanost.

Finance připadnou podle zpráv médií někdejšímu členovi Nejvyššího soudu Paulu Kirchhofovi, který se v minulosti horlivě zasazoval o zjednodušení daňových pravidel a snížení daňové kvóty pro nejvyšší příjmové skupiny.
Pozice ministra zahraničí obvykle patří menšímu koaličnímu partnerovi. Podle všeho jím bude Wolfgang Schäuble, který jako osobní zástupce Merkelové odcestoval do Spojených států, aby tam vylepšil americko-německé vztahy.
Ty byly na bodu mrazu v době americké invaze do Iráku. Později pookřály, ale nyní hrozí opět jejich ochladnutí, protože Gerhard Schröder odmítl postoj amerického prezidenta George Bushe, který nevylučuje použití síly pro potlačení íránských jaderných ambicí.

Průzkumy veřejného mínění dávají Merkelové velký náskok. Podle agentury Forsa mají křesťanští demokraté podporu 43 procent obyvatel, sociální demokraté jen 29 procent. Rozhodne ale i obliba menších koaličních partnerů obou stran, která uvízla na setrvalých sedmi procentech. Forsa navíc zjistila, že 48 procent voličů se ještě nerozhodlo, koho bude volit.

Sdílet tento příspěvek