Zvláštní policejní jednotky v Evropě cvičí proti teroristům

11.10.2018
Euroskop, čtk

Speciální policejní jednotky napříč Evropou včera zahájily dosud nejrozsáhlejší nácvik společného postupu pro případ velkých teroristických útoků přesahujících hranice. Informovala o tom evropská policejní organizace Europol. Mezinárodního cvičení Atlas Common Challenge 2.0 se účastní 30 zemí včetně České republiky, která je zastoupena policejním Útvarem rychlého nasazení (URNA).

Speciální policejní síly chtějí těsněji spolupracovat a být údernější v boji proti terorismu a organizovanému zločinu. Za tím účelem zahájily protiteroristické cvičení na území sedmi zemí včetně Slovenska, kde se do společných akcí zapojila i URNA. V rámci cvičení se souběžně na různých místech odehrává sedm scénářů možných teroristických útoků.

Celkový počet 2800 členů speciálních jednotek má zasahovat v budovách, v metru, v autobuse, na lodích i v letadle a musí se vyrovnat i s chemickými, biologickými a jadernými hrozbami.

Několikadenní cvičení má prověřit policejní spolupráci, uvedl Europol sídlící v nizozemském Haagu. Europol zároveň podepsal s policejními jednotkami z 31 zemí Evropy dohodu o spolupráci.

Účast českého Útvaru rychlého nasazení

Specialisté reagují například na modelovou situaci, kdy teroristé na Slovensku zajmou rukojmí při koncertu. Na dalších místech evropští policisté reagují například na fiktivní případy, kdy je v Baltském moři unesen trajekt a ve Varšavě exploduje bomba v metru.

Na nynějším mezinárodním cvičení má zastoupení i český policejní Útvar rychlého nasazení (URNA), který se kromě terorismu specializuje třeba na zásahy při únosech nebo proti zvláště nebezpečným pachatelům. Členové URNA se účastní cvičení na Slovensku, uvedla Policie ČR na svém facebooku.

Ve slovenském Komárně se cvičení Atlas Common Challenge 2.0 zúčastnilo více než 200 příslušníků speciálních jednotek ze šesti států, informoval včera server SME.sk.

Úzká spolupráce speciálních jednotek

„Terorismus a organizovaný zločin neznají hranic,“ řekla v Haagu ředitelka Europolu Catherine De Bolleová. Úzká spolupráce a koordinace speciálních jednotek jsou podle ní vzhledem ke zvýšenému ohrožení terorismem a organizovaným zločinem nezbytné. Rakouský ministr Herbert Kickl, jehož země nyní předsedá Evropské unii, včera hovořil o „vyhlášení boje mezinárodnímu terorismu a organizovanému zločinu“.

Speciální policejní jednotky v Evropě spolupracují už od teroristických útoků z 11. září 2001 na USA v rámci takzvaného sdružení Atlas, píše agentura DPA. Spolupráce se účastní všechny členské státy EU, Island, Norsko a Švýcarsko.

„Pokud bude Evropa zasažena velkým útokem, budeme připraveni,“ řekl šéf Atlasu Bernhard Treibenreif. Spolupráci je však podle něj třeba rozšířit. Například technicka a zvláštní jednotky mají být využívány nejen na národní úrovni, ale napříč kontinentem. Sdružení Atlas nyní bude mít svou centrálu při Europolu. Díky tomu bude rychleji koordinováno nasazení, řekla De Bolleová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek