Britská vláda bude před summitem v Bruselu jednat o brexitu

16.10.2018
Euroskop, čtk

Hlavním tématem pravidelného zasedání britské vlády bude dnes plánovaný odchod Británie z Evropské unie. Původně se předpokládalo, že na programu dnes budou mít dohodu, kterou měl o víkendu uzavřít ministr pro brexit Dominic Raab s hlavním unijním vyjednávačem Michelem Barnierem. Rozhovory v Bruselu průlom sice nepřinesly, podle pondělního prohlášení premiérky Theresy Mayové je ale dohody stále možné dosáhnout. O brexitu dnes budou jednat v Lucemburku také ministři 27 zemí EU, kteří mají na starosti unijní problematiku.

Neúspěch víkendových jednání změnil program nejen britské vlády, ale i pracovní večeře prezidentů a premiérů sedmadvaceti zemí Evropské unie, kteří se sejdou ve středu v Bruselu. Stejně jako britští ministři i oni chtěli původně vyjádřit souhlas alespoň s náčrtem podoby „rozvodové smlouvy“. Nyní tedy věc nabírá zpoždění.

Zatímco v Londýně bude o průběhu víkendových rozhovorů hovořit se svými ministry premiérka Mayová, v Lucemburku bude Michel Barnier informovat o nejnovějším vývoji v jednáních ministry unijní sedmadvacítky odpovědné za evropské záležitosti.

Po intenzivní práci přecházejících dní se v neděli brexitové rozhovory zastavily poté, co Raab v Bruselu odmítl v zásadě připravenou dohodu. Stále je tak třeba vyřešit především otázku celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek