Rakousko se bude dále chránit před pracovníky z nových zemí EU

18.08.2005

Rakousko prodlouží přechodné období pro volný pohyb pracovních sil pro občany nových členských států o další tři roky. Pokusí se využít i maximální délky přechodného období do roku 2011.

Rakousko prodlouží přechodné období pro volný pohyb pracovních sil pro občany nových členských států o další tři roky do roku 2009. Pokusí se využít maximální délky přechodného období do roku 2011.

Tuto zprávu potvrdil rakouský ministr hospodářství Martin Bartenstein. Rakousko tak částečně mění svou strategii. Dosud totiž neproklamovalo, že hodlá využít maximální dobu přechodného období, jak je tomu například v Německu a souhlasilo s přechodným obdobím (2+3+2), které navrhla EU.

Rakousko je jednou z dvanácti „starých zemí“ EU, které omezily volný pohyb pracovních sil pro občany nových členských států po vstupu těchto zemí do unie v loňském květnu. Na druhé straně stojí Velká Británie, Irsko a Švédsko, jež svůj pracovní trh občanům nových členských zemí otevřely bez časového omezení.

Co je přechodné období (2+3+2)?
První dva roky po přistoupení nových členských zemí je přístup na pracovní trhy stávajících členských států zcela závislý na politice a opatřeních jednotlivých vlád Patnáctky a bilaterálních smlouvách, které mohly být uzavřeny mezi stávajícími a novými členskými zeměmi. Opatření, která jednotlivé země přijmou, nemusí být dána formálně na vědomí Evropské komisi. Na konci tohoto dvouletého období vypracuje Komise zprávu, která bude Radě sloužit jako základ pro přehodnocení funkčnosti přechodných ochranných opatření.

Po tomto přehodnocení musí členské země Komisi sdělit, zda bude přechodné období prodlouženo o další tři roky. Volný pohyb pracovních sil by mohl na celém území Unie teoreticky fungovat už koncem roku 2009, ale stávající členské státy mohou Komisi požádat o prodloužení přechodného období o další dva roky. Musí ale prokázat, že by docházelo k závažným distorzím na trhu práce. Požadavek na další prodloužení musí být objektivně oprávněný.

Sdílet tento příspěvek