Řízení proti Maďarsku považuje Slovensko za krajní řešení

18.10.2018
Euroskop, čtk

Případné zahájení řízení proti Maďarsku kvůli údajně vážnému ohrožení hodnot EU považuje Slovensko za krajní řešení pro případ, že selhaly všechny jiné možnosti. Slovenské ministerstvo zahraničí to uvedlo v návrhu pozice země k zářijovému doporučení Evropského parlamentu, aby členské státy Unie ve zmiňované záležitosti zahájily proceduru vůči Budapešti.

„I vzhledem k závažnosti následků pro členský stát v případě konstatování porušení zásad právního státu se jeví jako žádoucí vést v první řadě dialog s Maďarskem, a to i v rámci slyšení,“ napsalo ministerstvo zahraničí. Obdobný postoj dříve zaujala slovenská diplomacie i ohledně návrhu Evropské komise na postup proti Polsku ve věci možného porušení zásad právního státu.

Řízení proti Maďarsku by mohlo skončit až pozastavením jeho hlasovacích práv v Radě EU. Takovému rozhodnutí by ovšem muselo předcházet jednomyslné rozhodnutí ostatních členských zemí ohledně závažného či přetrvávajícího porušení hodnot EU, přičemž Maďarsko se může spolehnout na podporu Polska. Slovenský premiér Peter Pellegrini v září vyjádřil přesvědčení, že otázka možného ohrožení unijních hodnot Maďarskem nevyústí až v hlasování státníků EU.

Doporučení europoslanců, aby členské země EU zahájily řízení proti Maďarsku, dříve kritizovali i český prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš. Sněmovna na začátku října označila hlasování Evropského parlamentu o sankčním řízení s Maďarskem za „chybné a nešťastné“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek