Maďarsko se obrátilo na soud EU kvůli hlasování europarlamentu

19.10.2018
Euroskop, čtk

Maďarsko se obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie s odvoláním proti hlasování Evropského parlamentu, který v polovině září schválil doporučení, aby země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. V tiskové zprávě o tom včera informovala mluvčí soudu.

Že se hodlá kvůli hlasování obrátit na unijní soud, Budapešť už dříve avizovala. Šéf úřadu vlády Gergely Gulyás v září řekl, že Maďarsku se nelíbí, že při hlasování o zprávě europoslankyně Judith Sargentiniové byly započítány jen hlasy pro a proti, ale nikoli abstence. Podle Gulyáse tím byla porušena lisabonská smlouva, která stanoví, že k platnosti schválení procedury je potřebná dvoutřetinová většina.

Návrh týkající se Maďarska podpořilo 12. září 448 europoslanců, 197 bylo proti a 48 se zdrželo. Jednací řád EP přitom stanoví, že při hlasováních o postupu podle článku sedm Smlouvy o Evropské unii je k přijetí návrhu potřebná dvoutřetinová většina odevzdaných hlasů, která je zároveň většinou všech poslanců EP. Podle Evropského parlamentu se přitom do odevzdaných hlasů hlasy abstenujících nezapočítávají.

Podle Gulyáse se při hlasování v běžných záležitostech nemusejí abstence započítávat, ale při speciálních procedurách toto pravidlo prý neplatí. Evropský parlament svým zářijovým hlasováním schválil doporučení, aby EU zahájila řízení proti některé členské zemi kvůli vážnému ohrožení hodnot EU, poprvé ve své historii. Řízení ukotvené v článku sedm lisabonské smlouvy by teoreticky mohlo vést až k odebrání hlasovacích práv Maďarsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek