Mayová je připravena ustoupit v otázce irské hranice

22.10.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová je ochotna upustit od požadavku striktního časového omezení klauzule, která by i po brexitu zajistila udržení Severního Irska v evropské celní unii, a umožnila tak zachování nynějšího volného režimu na irsko-severoirské hranici. Informovala o tom v pátek agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se záležitostí. Mayová tak chce odblokovat jednání o rozvodové dohodě s EU.

Ústupek ze strany Mayové podle agentury Bloomberg otvírá možnost, že Británie bude po neomezenou dobu vázána pravidly celní unie EU. To je něco, co chce EU a mnoho firem, ale hrozí vyvoláním krize v britské vládě a dokonce by to mohlo vést k pádu premiérky, domnívá se Bloomberg.

Problematika irské hranice hrála v posledních měsících stále dominantnější roli v jednáních o brexitu mezi Londýnem a Bruselem. Mayová ve čtvrtek řekla, že slepou uličku by možná šlo překonat prodloužením přechodného období po britskému vystoupení z bloku.

Celní pravidla a kontrola zboží

Mayová a další politici její Konzervativní strany dosud trvali na tom, že právní pojistka zajišťující průchodnost hranice mezi Irskem, které zůstane v EU, a Severním Irskem, které ji spolu s celou Británií opustí, byla časově přísně omezená.

Británie se tak měla brzy zbavit unijních celních pravidel, aby si mohla svobodně uzavírat vlastní obchodní dohody se zeměmi celého světa. EU ale její postoj odmítala a brexitová jednání se od března ustrnula na mrtvém bodě.

Nyní Mayová a její tým brexitových poradců podle Bloombergu přijímají postoj EU, že garance otevřených hranic na irském ostrově byla časově neomezená a má představovat trvalé řešení. Návrh přitom počítá s tím, že celá Británie by byla nadále vázána celními pravidly EU. Nově by však bylo třeba provádět některé kontroly zboží, které se pohybuje mezi Severním Irskem a zbytkem Británie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek