Itálie i přes kritiku nehodlá měnit své rozpočtové plány

22.10.2018
Euroskop, čtk

Italské ministerstvo financí sdělilo Evropské komisi (EK), že se hodlá držet svých rozpočtových plánů, i když jsou považovány za kontroverzní. Ministr Giovanni Tria v dopise adresovaném komisi uvedl, že si je vědom, že návrh rozpočtu na příští rok není v souladu s Paktem stability a růstu. Dodal však, že vláda musí reagovat na dlouhé období slabého výkonu domácí ekonomiky. Tria také upozornil, že v letech 2020 a 2021 nehodlá deficit dál zvyšovat.

Dopis je reakcí na kritiku ze strany Evropské komise z minulého týdne. Komise dnes potvrdila, že reakci Itálie obdržela a v úterý rozhodne o dalším postupu. Italská vláda koncem září oznámila, že na příští rok plánuje rozpočtový deficit 2,4 % hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Evropská komise minulý týden varovala, že návrh italského rozpočtu na příští rok obzvlášť závažným způsobem porušuje rozpočtová pravidla Evropské unie.

Tria v dopise uvedl, že zvýšení plánovaného deficitu bylo obtížným, ale vzhledem ke stavu italské ekonomiky nezbytným rozhodnutím. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že rozpočtové plány Říma neohrozí finanční stabilitu Itálie ani žádné další členské země Evropské unie.

Plánovaný rozpočet zahrnuje například zavedení základního příjmu pro chudé či snížení věku pro odchod do důchodu. Rozpočtové plány Říma již dříve vyvolaly kritiku ze strany EU i obavy mezi investory. Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 131 procent HDP, takže je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek