Europoslanci varovali před dopadem sociálních sítí na volby

23.10.2018
Euroskop, čtk

Po větším dohledu nad datovou a bezpečnostní politikou Facebooku a po posílení boje proti dezinformacím na sociálních sítích dnes volali europoslanci při rozpravě na plenárním zasedání Evropského parlamentu. Řada z nich vyjádřila obavy o průběh nadcházejících evropských voleb s ohledem na politický marketing na internetu.

„Nadcházející volby budou jiné, než ty předtím. Musíme k nim podle toho přistupovat,“ řekla na úvod diskuse eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

Současné volební zákony podle ní vycházejí z „nedigitální“ minulosti a platnost příslušných pravidel je potřeba rozšířit i na online sféru. Jourová přivítala návrh usnesení, o němž bude Evropský parlament hlasovat ve čtvrtek.

Text schválený výborem pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci žádá například provedení slibovaného nezávislého auditu Facebooku v reakci na skandál kolem poradenské firmy Cambridge Analytica. Ta využila volných podmínek pro vývojáře aplikací na facebooku, které se už před lety změnily, aby se tajně dostala k datům 87 mil. uživatelů. Údaje pak zřejmě využila pro velmi přesně cílené politické kampaně.

Větší transparentnost na sociálních sítích

Europoslanci v novém usnesení zároveň žádají Facebook o „výrazné změny“ na své platformě, aby praktiky naplňovaly evropskou směrnici GDPR o ochraně osobních údajů.

Dále vyzývají k řadě opatření ve jménu větší transparentnosti v internetové politické reklamě. Usnesení například uvádějí, že politická reklama by neměla být cílena na jednotlivé uživatele podle analýzy jejich profilů.

„Musíme okamžitě konat, abychom obnovili důvěru v naše volby,“ řekl na plénu britský poslanec Claude Moraes, který předsedá výboru pro občanské svobody. Ocenil přitom opatření, která ve snaze zprůhlednit politickou reklamu Facebook letos zavedl ve Spojených státech a v Británii.

Soukromí a ochrana osobních dat

I další poslanci zdůrazňovali potřebu urychlených činů, ať už jde o vymáhání platných evropských norem týkajících se ochrany osobních údajů nebo zavádění nových zákonů.

Například předseda frakce socialistů a demokratů Udo Bullmann nebo místopředsedkyně Aliance liberálů a demokratů Sophia in’t Veldová také kritizovali Radu EU, která podle nich blokuje přijetí nařízení o soukromí a elektronických komunikacích známé jako „nařízení ePrivacy“.

Podle Daniela Daltona ze skupiny Evropských konzervativců a reformistů je ale třeba vyčkat na efekty GDPR, než se na technologické firmy „hodí“ nové zákony. Dalton má za to, že Evropskému parlamentu nenáleží přikazovat, jak má Facebook nebo jeho evropští uživatelé reagovat na problémy s ochranou dat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek