Evropská komise odmítla rozpočtový plán Itálie

24.10.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise odmítla plán italské vlády na podobu rozpočtu na rok 2019 a dala Římu tři týdny, aby předložil návrh nový. Ve Štrasburku to včera novinářům řekl místopředseda Evropské komise pro euro, sociální dialog, finanční stabilitu a kapitálové trhy Valdis Dombrovskis. Odmítavý pohled komise na plán rozpočtu se schodkem 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) při vysokém zadlužení země nezměnilo podle něj ani pondělní vysvětlení italské vlády.

Je to poprvé v historii, kdy komise při hodnocení rozpočtových plánů zemí eurozóny k podobnému kroku sáhla.

„Italská vláda jde otevřeně a vědomě proti závazkům, které na sebe země vzala,“ upozornil Dombrovskis. Porušování pravidel podle něj může na první pohled vypadat lákavě, může nabízet iluzi svobody. „Je lákavé snažit se vyléčit dluh novými dluhy. Ale v určité chvíli je potřeba dluh splatit,“ dodal.

Podle komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierra Moscoviciho by rozhodnutí nemělo nikoho překvapit. Hlavní obavy má komise především z výše schodku, úrovně dluhu v kombinaci s možnostmi růstu italského hospodářství.

Conte: Očekávám upřímnou a konstruktivní diskuzi

Italský vicepremiér a šéf Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi di Maio uvedl, že odmítnutí rozpočtu se očekávalo. „Je to první italský rozpočet, který se EU nelíbí. Nejsem překvapen. Je to první italský rozpočet, který byl napsán v Římě, a ne v Bruselu,“ prohlásil.

Italský premiér Giuseppe Conte očekává „upřímnou a konstruktivní“ diskusi s Evropskou komisí. „Tento rozpočet není improvizovaný. Je to rozpočet, na kterém jsme pracovali dlouhou dobu. Takže by nemělo žádný smysl, kdybychom dnes řekli, že ho zrevidujeme,“ prohlásil.

Plánovaný rozpočet, kterým se koaliční vláda premiéra Conteho snaží plnit předvolební sliby, zahrnuje například zavedení základního příjmu pro chudé či snížení věku odchodu do důchodu.

Italský dluh je v eurozóně druhým největším

Rozpočtové plány Říma okamžitě po zveřejnění vyvolaly kritiku ze strany EU i obavy mezi investory. Zadlužení Itálie v současnosti přesahuje 131 procent HDP. Pro každého občana této jihoevropské země tak představuje zátěž přibližně 37.000 eur. Náklady na obsluhu dluhu zhruba odpovídají výdajům země na školství.

Dluh Itálie je po dluhu Řecka v eurozóně druhý nejvyšší a Moscovici jej označil za „nepřítele italské i evropské ekonomiky“. Jeho snížení musí být pro Itálii strategickou prioritou, což ale nyní odmítnutý návrh neukazuje. Eurozóna je postavena na vzájemné důvěře členských zemí, podotkl Dombrovskis.

Moscovici včera před novináři upozornil, že komise nehodlá zpochybňovat priority italské vlády například při snaze podpořit investice či boj s chudobou. „Mnohé z nich dávají v italském kontextu smysl a komise do domácích rozhodnutí italské vlády nechce nijak vstupovat,“ řekl. „Znepokojují nás ale dopady této rozpočtové politiky na italské občany, na lidi,“ dodal eurokomisař.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek