Tusk: Summit EU bude svolán při průlomu v jednání o brexitu

24.10.2018
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Donald Tusk je připraven svolat mimořádnou schůzku lídrů členských zemí Evropské unie k odchodu Británie z EU, jakmile ho hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier bude informovat o případném „přesvědčivém pokroku“ při brexitových rozhovorech. Tusk to dnes řekl v Evropském parlamentu na úvod rozpravy o výsledcích nedávného unijního summitu, který jednal i o brexitu. Vícero lídrů předních frakcí EP ale Radu následně kritizovalo kvůli údajné absenci jakéhokoli pokroku v klíčových otázkách včetně britského odchodu z evropského bloku.

„Jsem samozřejmě připraven svolat Evropskou radu pokud a když mě unijní vyjednavač bude informovat, že nastal přesvědčivý pokrok,“ řekl Tusk. Podle agentury Reuters je stále ve hře mimořádný summit 17. a 18. listopadu.

Tusk konstatoval, že brexitová vyjednávání pokračují s cílem dosáhnout dohody. Řekl také, že pokud by se britská vláda rozhodla pro prodloužení přechodného období po odchodu země z EU, ostatní členské státy by s tím pravděpodobně souhlasily.

Z řad europoslanců se na Tuska i na Radu jako takovou snesla poměrně ostrá kritika. Řada poslanců vyjádřila názor, že na posledním summitu, ani na těch předchozích, nedošlo k hmatatelnému pokroku ohledně brexitu, společné strategie proti nelegálnímu přistěhovalectví či reformy eurozóny. Sophia in’t Veldová z Aliance liberálů a demokratů (ALDE) dokonce Radu označila za zcela disfunkční orgán.

Kritika F. Grossetêteové

Françoise Grossetêteová z nejsilnější frakce Evropské lidové strany závěry říjnového summitu hodnotila jako obehranou písničku. Rada podle ní marní čas a posouvá se „od jedné poslední šance k další poslední šanci“.

V říjnu prý členské země nevyužily příležitost ukázat jednotu a vyslat britské premiérce Therese Mayové vzkaz, že musí převzít odpovědnost za rozhodnutí Britů opustit EU.

Grossetêteová uvedla, že rovněž nenastal žádný posun ohledně zdanění aktivit korporací v digitální sféře či v interní strategii EU ohledně migrační krize.

Verhofstadt nadále doufá v nalezení kompromisu

Předseda skupiny ALDE a zároveň koordinátor EP pro brexit Guy Verhofstadt ve svém projevu zpochybnil smysl unijních summitů ve stávající dvoudenní podobě, po nichž se „lídři vrátí do svých hlavních měst a prohlásí: nebylo možno dosáhnout shody“.

S ohledem na vyjednávání o brexitu Verhofstadt uvedl, že ať už se objevují jakékoli procentuální odhady o dosaženém pokroku, dokud není dohodnuto řešení v otázce severoirské hranice, „pak je to pro nás, pro parlament nula procent“. Nadále prý ale doufá, že dohoda o vystoupení Británie z EU v následujících týdnech vyjednána bude.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek