Mluvčí EK: Barnier je připraven k obnově jednání o brexitu

25.10.2018
Euroskop, čtk

Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier je připraven „až přijde správná chvíle“ obnovit na politické úrovni rozhovory s Londýnem o britském odchodu z EU. Novinářům to dnes řekla mluvčí Evropské komise Mina Andreevová. Brexit byl – spolu s návrhem italského rozpočtu pro rok 2019 – podle ní také jedním z témat čtvrtečního telefonického rozhovoru šéfa komise Jeana-Claudea Junckera s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Naše pozice se nemění, chceme s Velkou Británií dosáhnout dohody o spořádaném odchodu země z Evropské unie,“ uvedla mluvčí. Kontakty obou stran nyní podle ní pokračují na technické úrovni.

Rozhovory, především o „rozvodové smlouvě“ upravující samotné britské vystoupení z EU 29. března příštího roku, ale také o tom, jak budou následně vypadat vzájemné vztahy, zamrzly v polovině měsíce poté, co britský ministr pro brexit Dominic Raab na krátké návštěvě Bruselu „sestřelil“ na pracovní úrovni v zásadě hotový text.

Budoucí režim na irské hranici

Potvrzeno je přes 90 procent textu dohody o vystoupení. Vyřešen ale nadále není složitý problém celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem a podoby právně závazné pojistky zajišťující v místě neexistenci klasické vnější hranice EU, kterou chce unijní strana pro případ, že se věc nepodaří vyřešit včas.

Věc před týdnem neposunul ani summit EU. Vystoupení britské premiérky Theresy Mayové prý nepřineslo nic nového a ostatních 27 šéfů států a vlád v zásadě jen podpořilo práci Barniera a jeho lidí. A rozhodlo, že kvůli brexitu nyní nebude na listopad svolávat mimořádný summit EU.

Podle dostupných informací se kolem irské pojistky nyní v Barnierově týmu probírají některá nová řešení, v pátek by o nich mohl Barnier s Raabem mluvit telefonicky. Jednat se však nejspíš nezačne do počátku listopadu, kdy čeká premiérku Mayovou v britském parlamentu hlasování o rozpočtu. K němu potřebuje podporu poslanců severoirské strany DUP, jejíž postoj právě k otázce režimu na irsko-severoirské hranici britské vládě výrazně zužuje vyjednávací možnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek