Ministři projednají střídání času, mobilitu a životní prostředí

29.10.2018
Úřad vlády, 29. 10. 2018

Ve Štýrském Hradci dnes a zítra společně jednají ministři dopravy a životního prostředí na neformálním zasedání Rady EU. Neformální akci organizuje rakouské předsednictví v Radě EU. Českou republiku na jednání zastupují ministr dopravy Dan Ťok a Vladislav Smrž, náměstek pro řízení sekce politiky životního prostředí a mezinárodních vztahů z ministerstva životního prostředí.

Ústředním tématem společného zasedání ministrů je problematika čisté, dostupné a bezpečné mobility v Evropě. Rakouské předsednictví avizovalo problematiku čisté a udržitelné mobility jako jednu ze svých priorit.

Ministři budou diskutovat své představy o vývoji udržitelné dopravy v následujících letech, zejména s ohledem na cíle Pařížské klimatické dohody.

Dále bude tématem jednání dosažitelnost klimatických cílů v dopravě. Tento přístup spočívá v propojování technologií čisté mobility, inteligentních dopravních systémů, veřejné dopravy a aktivní mobility do jednotného rámce udržitelné dopravy. Výsledkem jednání ministrů by mělo být přijetí společné deklarace.

Střídání času a environmentální politika

Samostatné zasedání ministrů dopravy bude věnováno problematice zrušení sezónních změn času. Ministři budou moci poprvé prezentovat svá stanoviska a diskutovat koordinovaný přístup ke směrnici, kterou předložila Evropská komise v září 2018. Druhým tématem pak bude otázka bezpečnosti silničního provozu po roce 2020.

V otázkách životního prostředí se bude diskuse směřovat k tématu budoucnosti evropské environmentální politiky. Rámec evropské politiky životního prostředí do roku 2020 určuje 7. akční program pro životní prostředí (EAP), současně je tedy třeba začít diskutovat o 8. akčním programu a zahrnout do něj vize z cílů udržitelného rozvoje. ČR respektuje strategický rámec 7. EAP a vnímá ho jako přínosný dokument, zároveň podporuje vznik 8. EAP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek