EU plánuje účinněji potírat praní špinavých peněz

30.10.2018
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie připravují účinnější opatření proti praní špinavých peněz. V reakci na nedávné případy v některých bankovních domech plánují dát bankovnímu dozoru jasnější pravomoci a tyto skandály prověřit. Vyplývá to z návrhu, do kterého měla možnost nahlédnout agentura Reuters.

Plán s datem 29. října reaguje na sérii skandálů kolem údajného praní špinavých peněz, v němž figurovaly dánské, estonské, lotyšské, lucemburské, maltské, španělské, nizozemské, britské a kyperské banky. Většinou k nim údajně docházelo prostřednictvím jejich zahraničních poboček v rámci Evropské unie.

Návrh je nyní v připomínkovacím stadiu, přijat by měl být začátkem prosince. Evropskou centrální banku (ECB) a Evropskou komisi (EK) vyzývá k prověření případů údajného praní špinavých peněz ve lhůtě do poloviny roku 2019. Evropští dozorci by po přijetí návrhu měli získat jasnější pravomoci při hodnocení, zda jsou bankovní manažeři způsobilí k výkonu své práce, a budou moci odebírat bankovní licence za vážné porušení pravidel proti praní špinavých peněz.

Plán vypočítává krátkodobá opatření pro prevenci a předcházení finanční kriminalitě, přijata by mohla být do konce příštího roku. Komisi pak vybízí, aby do září 2019 přišla s dlouhodobějšími plány na posílení evropských pravidel. Nezmiňuje ale zřízení společné agentury pro potírání finanční kriminality, jak navrhovala ECB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek