Státy EU schválily návrh pravidel pro nesplácené úvěry

31.10.2018
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie dnes schválily nový návrh pravidel, podle kterých by měly banky postupovat u nesplácených úvěrů. Informovala o tom EU. Cílem je vytvořit systém řešení nesplácených úvěrů, který by snížil riziko jejich hromadění v budoucnosti.

Návrh, který ještě musí schválit Evropský parlament, stanovuje zejména požadavky na tvorbu dostatečné rezervy v případě, že klient přestane splácet úvěr. Tyto požadavky se týkají takzvaných úvěrů v selhání (NPL), tedy půjček, jejichž splátky jsou v prodlení více než 90 dnů.

Podle agentury Reuters jsou nicméně schválená pravidla méně přísná než v původním návrhu Evropské komise z letošního března. Banky by tak například měly získat více času na tvorbu rezerv.

Rakouský ministr financí Hartwig Löger upozornil, že řešení špatných úvěrů je klíčem k obnovení důvěry v evropský finanční systém. „Vyžaduje to solidní obezřetná pravidla a účinné monitorovací nástroje,“ uvedl. „Dnešní dohoda je významným krokem k dosažení těchto dvou cílů a ve finále i k posílení naší bankovní unie,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek