Raab: Dohoda o brexitu by mohla být do 21. listopadu

01.11.2018
Euroskop, čtk

Dohoda o brexitu je již na dohled a mohla by být dokončena do 21. listopadu. V dopise jednomu z britských zákonodárců to naznačil ministr pro brexit Dominic Raab, informovala včera agentura Reuters. Británie a Evropská unie již vyřešily většinu sporných témat, stále však zbývá dořešit složitý problém celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, uvedl Raab v dopise datovaném 24. října, který zaslal předsedovi parlamentního výboru pro brexit.

„Rád bych se objevil před výborem, až bude dohoda hotová, a očekávám, že by to mohlo být možné 21. listopadu,“ napsal Raab poslanci Hilarymu Bennovi. Mluvčí britské premiérky ale toto datum nepotvrdil. „Nemohu nic jiného, než opět jako již mnohokrát předtím zopakovat, že smlouvu chceme dokončit co nejdříve to bude možné,“ řekl pouze na dotaz ohledně Raabova dopisu.

I ministerstvo pro brexit odmítlo, že by existovalo nějaké datum pro ukončení rozhovorů a 21. listopad je podle něj pouze datem, které zákonodárci navrhli pro vystoupení Raaba před výborem pro brexit.

Na zprávu ale zareagovala britská libra. Její kurz k dolaru vzrostl až o jedno procento na 1,2831 USD, než část zisku odevzdala a vrátila se zhruba na 1,28 USD. Výhledově jde o dobrou zprávu, uvedla v reakci na dopis banka Nomura ve vzkazu svým klientům. Nejde nicméně podle ní „o spolehlivou známku toho, že dohoda je blízko.“

Pokračující rozhovory o celním režimu

Právě na řešení celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem se rozhovory EU s Londýnem zasekly. Shodu nenašli nejvyšší představitelé zemí EU ani na nedávném unijním summitu v Bruselu. Británie má přitom Evropskou unii opustit už za pět měsíců a o brexitové dohodě jedná už více než rok.

Unijní vyjednavači o brexitu včera vyslancům jednotlivých států EU v Bruselu sdělili, že technické rozhovory se i nadále zaměřují zejména na otázku týkající se Irska. O případných změnách ve vyjednávání budou opět informovat příští týden.

Zdroje z Bruselu, které citovala agentura Reuters, nicméně stále věří tomu, že dohody o odchodu Británie z Evropské unie by mohlo být dosaženo v listopadu poté, co Londýn schválí rozpočet. Na co nejrychlejší dojednání dohody tlačí i obchodníci vzhledem k blížícímu se konci roku, dodaly tyto zdroje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek