Vlády Polska a Německa chtějí prohlubovat spolupráci

05.11.2018
Euroskop, čtk

Polsko a Německo chtějí, přes všechny neshody, dál prohlubovat spolupráci, a to zejména v oblasti evropské politiky. Podle agentury DPA to ukázaly páteční konzultace vlád obou zemí, jichž se zúčastnili i premiér Mateusz Morawiecki a kancléřka Angela Merkelová.

Je spousta společných věcí, které ukazují, „že nejen stojí za to spolupracovat, nýbrž že spolupracovat je pro obě naše země výhodné,“ zdůraznila po jednání Merkelová na společné tiskové konferenci s Morawieckým.

Poukázala přitom na to, že neshody mohou být řešeny pouze prostřednictvím rozhovorů. „Chceme v zájmu budoucnosti zajistit klidný a přátelský rozvoj,“ uvedla Merkelová. V tom ji podpořil i předseda polské vlády, který se podle DPA ve všech sporných otázkách snažil „nepřilévat olej do ohně“.

Varšava na jedné straně a Berlín s Bruselem na straně druhé jsou ve sporu od převzetí vlády stranou Právo a spravedlnost (PiS) v roce 2015. PiS jsou vyčítány kroky zjevně mířící k posílení moci, včetně kontroverzní justiční reformy, která podle Západu ohrožuje nezávislost soudů. Varšava na druhé straně například ostře kritizuje migrační politiku Merkelové a důrazně odmítá přijímat migranty na základě kvót.

Diskuze o migraci, terorismu a brexitu

Morawiecki v pátek v této souvislosti řekl, že Polsko pravděpodobně rovněž ustoupí od připravovaného globálního paktu OSN o migraci, podobně jako například Rakousko a USA a možná i Česko. Merkelová naopak potvrdila, že Německo zůstává zastáncem tohoto paktu.

Polský premiér mimo jiné poukázal na zájem obou zemí o posílení Evropské unie ve vztahu k Číně a vůči nebezpečí terorismu. Upozornil přitom na to, že „rozdíly v názorech někdy zbytečně zastírají společné zájmy a hodnoty“.

Podle Merkelové Berlín a Varšava chtějí, aby bylo dosaženo dohody o uspořádaném odchodu Británie z EU. V souvislosti s projektem plynovodu Nord Stream 2, který má přivést do Německa plyn přímo z Ruska, ale proti němuž je Polsko, řekla, že spolková republika musí mít širší energetické zajištění. Proto bude podle ní urychlena výstavba terminálu pro příjem importovaného zkapalněného zemního plynu (LNG).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek