Šefčovič socialisty do eurovoleb nepovede, podpoří Timmermanse

06.11.2018
Euroskop, čtk

Místopředseda Evropské komise (EK) Maroš Šefčovič ze Slovenska nebude takzvaným vedoucím kandidátem evropských socialistů ve volbách do Evropského parlamentu (EP). Rozhodl se totiž podpořit kandidaturu svého kolegy z EK, Franse Timmermanse z Nizozemska. Na svém webu to včera uvedla Strana evropských socialistů (PES). Volby se budou konat příští rok v květnu.

„Přeji Fransovi v těchto náročných časech to nejlepší. A jsem zároveň připraven s ním úzce spolupracovat,“ uvedl podle webu Šefčovič v dopise šéfovi evropských socialistů Sergeji Staniševovi. Podotkl také, že plně chápe význam týmového ducha a společných cílů. Stanišev Šefčovičovo rozhodnutí uvítal. Šefčovič, který je v nynější komisi zodpovědný za problematiku energetické unie, svou kandidaturu oznámil už 17. září.

Nynější první místopředseda EK Timmermans tak v květnových eurovolbách bude takzvaný „spitzenkandidat“ socialistů. Teoreticky by to pro něj mohlo znamenat – v případě vítězství jeho frakce a příznivého složení celého europarlamentu – i křeslo předsedy Evropské komise.

Socialistická frakce v europarlamentu, kam patří i čeští europoslanci zvolení za ČSSD, se s Timmermansem mimořádně sejde v úterý; prakticky tak začíná kampaň před květnovými eurovolbami.

Kandidáti dalších frakcí

„Hlasování bude historické. Lidé se budou muset rozhodnout. Mezi těmi, kdo chtějí vrátit hodiny zpět do temných dob evropské historie, a progresivními silami s proevropskou agendou, otevřenou společností, demokracií a respektem k základním evropským hodnotám a vládě práva,“ podotkl šéf europarlamentní socialistické frakce Udo Bullman.

Svého vedoucího kandidáta budou tento týden v Helsinkách vybírat také evropští lidovci. Rozhodovat budou mezi šéfem svého europoslaneckého klubu Manfredem Weberem z Německa a někdejším finským premiérem Alexandrem Stubbem.

Příští týden, nejspíš 13. listopadu, by měli také jako vedoucího kandidáta konzervativní a reformní frakce potvrdit českého europoslance Jana Zahradila jeho kolegové z europarlamentního klubu ECR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek