Výbor EP: Bulharsko a Rumunsko by se měly stát členy Schengenu

06.11.2018
Euroskop, čtk

Unijní ministři by měli Bulharsko a Rumunsko co nejdříve přijmout do schengenského prostoru, vyzvali včera europoslanci z výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Odmítli rovněž návrh, že k případnému vstupu do Schengenu by mělo dojít ve dvou fázích – nejprve by došlo ke zrušení kontrol na moři a ve vzduchu, následně pak i na pozemní hranici.

Bulharsko a Rumunsko jsou členy Evropské unie od roku 2007, kritéria pro vstup do prostoru volného pohybu obě balkánské země splnily již v roce 2011. Proti členství v Schengenu se ale staví hned několik členských států EU, kterým vadí zejména rozsáhlá korupce v obou zemích.

„Europoslanci znovu vyzvali unijní ministry, aby přijali rychlé a kladné rozhodnutí týkající se přijetí Bulharska a Rumunska za plnohodnotné členy schengenského prostoru,“ uvedl výbor LIBE v tiskovém prohlášení. Europoslanci rovněž zdůraznili, že schengenský prostor je unikátní a že jde o jeden z největších úspěchů Evropské unie. „Odložení plného přistoupení Bulharska a Rumunska má negativní důsledky nejen pro obě země, ale i pro Evropskou unii jako celek,“ dodal výbor LIBE.

Výbor zprávu schválil poměrem 36 hlasů ku čtyřem, jedna osoba se hlasování zdržela. Plénum by se tématem mělo zabývat v prosinci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek