Unijní ministři financí budou jednat o dani z digitálních služeb

06.11.2018
Úřad vlády, 6. 11. 2018

Hlavním tématem dnešního zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci bude politická diskuze týkající se daně z digitálních služeb (Digital services tax – DST), která je součástí legislativního balíčku vydaného Evropskou komisí v březnu 2018. Hlavním důvodem pro změnu současného systému je, že platná pravidla mezinárodního zdaňování příjmů již neodpovídají dnešním vysoce digitalizovaným obchodním modelům.

Nová koncepce zdanění digitální ekonomiky má zajistit, aby každá společnost platila spravedlivý podíl daně v daném členském státě EU. DST má být krátkodobým řešením do doby, než bude nalezena shoda na trvalé změně způsobu zdanění digitálních služeb.

V současné době existuje velmi intenzivní snaha o dosažení politické dohody a vyřešení otázky do konce letošního roku, resp. do konce současného předsednictví Rakouska.

Ministři financí by se měli vyjádřit k rozsahu působnosti směrnice o zdanění digitálních služeb – krátkodobé řešení, kde stále ještě existují nejasné aspekty.

Dalším důležitým bodem jednání by mělo být ukončení platnosti této směrnice v kontextu globálního řešení. Její platnost by měla být ukončena s ohledem na nalezení globálního řešení a to na úrovni OECD/G20.

Kompromisní návrh Rakouska

V rámci kompromisního textu předsednictví jsou definovány tři okruhy zdanitelných příjmů (umisťování cílené reklamy na digitální rozhraní; zpřístupňování mnohostranných digitálních rozhraní uživatelům; předávání dát shromážděných o uživatelích a generovaných činností uživatelů na digitálních rozhraních neboli „prodej uživatelských dat“).

I přes to, že se většina unijních zemí vyslovila pro zachování všech tří okruhů zdanitelných příjmů, některé delegace stále vznášejí pochybnosti ohledně ponechání třetího okruhu, tedy prodeje uživatelských dat, v působnosti směrnice.

V případě ukončení platnosti směrnice existuje shoda, že se musí jednat o krátkodobé opatření, nicméně se členské státy zatím nedokáží dohodnout, zda směrnice bude ukončena k přesně stanovenému datu nebo k okamžiku přijetí tzv. dlouhodobého opatření na úrovni EU či OECD. Další navrhovanou možností v rámci kompromisního textu rakouského předsednictví je tzv. revizní klauzule.

ČR komisní návrh podporuje

Česká republika se staví k navrhovanému řešení pro DST pozitivně. V současné době totiž považuje za žádoucí, aby tato směrnice byla přijata v dohledné době.

Nicméně ČR stále vidí určité otázky, které by měly být vyřešeny před tím, než dojde k politické dohodě. Vláda jednoznačně podporuje řešení na pevně stanoveném datu ukončení platnosti směrnice. Zavedení krátkodobého opatření musí být pouze dočasným řešením, než bude dosaženo kompromisu na řešení dlouhodobém.

Z tohoto důvodu musí být jeho nedílnou součástí přesně definovaná doložka o skončení platnosti (tzv. Sunset clause). Musí být zaručeno, že toto řešení bude platné po omezenou dobu a nestane se řešením trvalým.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek