EU novými pravidly posílí boj proti kriminalitě a terorismu

06.11.2018
Euroskop, čtk

Členské státy Evropské unie dnes přijaly nová pravidla, která mají umožnit účinné zajišťování a konfiskaci majetku z trestné činnosti v celé EU. Nařízení o vzájemném uznávání příkazů k zajištění a ke konfiskaci podle rady přispěje ke zvýšení bezpečnosti Evropské unie prostřednictvím boje proti financování trestné činnosti, včetně teroristických útoků.

Nařízení vstoupí v platnost 24 měsíců po vyhlášení v úředním věstníku EU. Nahrazuje rámcová rozhodnutí o vzájemném uznávání příkazů k zajištění a o vzájemném uznávání příkazů ke konfiskaci z let 2003 a 2006.

Tato rozhodnutí byla považována za zastaralá a již neladící s nejnovějšími vnitrostátními a unijními pravidly a vedla ke vzniku mezer, jichž využívali pachatelé trestných činů.

Unijní státy upozorňují, že konfiskace majetku získaného na základě trestné činnosti je velmi účinným nástrojem v boji proti kriminalitě a terorismu. V současné době se podle ní odhaduje, že 98,9 procenta zisků z trestné činnosti není konfiskováno a zůstává k dispozici pachatelům trestných činů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek