Unie chce kvůli brexitu mít jistotu ohledně irské hranice

07.11.2018
Euroskop, čtk

Evropská sedmadvacítka chce mít v souvislosti s nadcházejícím vystoupením Británie z Evropské unie jistotu, že mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne pevná hranice. Novinářům to včera řekl vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Z vyjádření Barniera vyplynulo, že unie požaduje takzvanou pojistku pro řešení situace na irské hranici jako součást dohody o vystoupení Británie z unie.

„Potřebujeme míst jistotu, že nebude existovat pevná hranice s Irskem. Pokud nebude dohodnuta pojistka, nebude uzavřena dohoda. Potřebujeme, aby byla zajištěna integrace vnitřního trhu,“ uvedl Barnier po schůzce se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim.

Podle Barniera zmiňovaná pojistka ohledně irské hranice by neměla být časově omezena. „Měla by se uplatňovat do doby, než se najde nějaké jiné řešení,“ uvedl vyjednavač. Dodal, že ke shodě na brexitové dohodě chybí právě vyřešení otázky irské hranice.

Pellegrini: EU27 by měla udržet jednotný trh

Slovenský premiér Pellegrini novinářům řekl, že Bratislava se připravuje i na možnost takzvaného tvrdého brexitu, tedy odchodu Británie z evropského bloku bez dohody.

„Slovensko je připraveno na obě varianty. Tvrdý brexit bude mít větší dopady na samotnou Británii než na evropskou sedmadvacítku. Dopady na Slovensko nejsou výrazné,“ uvedl Pellegrini. Dodal, že zájmem evropské sedmadvacítky v souvislosti s brexitem je udržení jednotného trhu.

„Stojíme na straně Irska. Uděláme všechno proto, aby mezi Irskem a Severním Irskem nevznikla pevná hranice. Jednání jsou komplikovaná, protože britská premiérka nedisponuje v parlamentu takovou většinou, která by byla schopna schvalovat jednotlivé alternativy,“ řekl slovenský premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek