Timmermans: Volby do EP budou hlasováním o duši Evropy

07.11.2018
Euroskop, čtk

Volby o novém složení Evropského parlamentu příští rok v květnu budou podle prvního místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse těmi nejdůležitějšími od chvíle, kdy byli europoslanci v roce 1979 poprvé voleni v přímé volbě. Timmermans do eurovoleb jako „vedoucí kandidát“ – a tedy uchazeč o křeslo předsedy Evropské komise – povede evropské socialisty a sociální demokraty. Novinářům dnes řekl, že květnové hlasování bude „bojem o samotnou duši Evropy“.

Připomněl nárůst těch politických sil napříč členskými zeměmi EU, které věří, že Evropa se má opět rozdrobit na národní státy, které si mohou o všem rozhodovat samy. Socialisté tomu podle Timmermanse musí čelit programem, který lidem ukáže, že věci jako klimatické změny, změny v průmyslu, kdy nástup robotiky omezuje pracovní místa, či mizející sociální jistoty je možné řešit jen společně.

Timmermans se zmínil i o hrozbě představované Ruskem, jehož prezident Vladimir Putin si podle něj také myslí, že rozdělení Evropy je v jeho zájmu. „Bohužel, poprvé za svůj život, vidím i amerického prezidenta (Donalda Trumpa), který si myslí, že rozdělená Evropa je v jeho zájmu,“ poznamenal.

Timmermans: Musíme zlepšit svou práci

Podle místopředsedy Evropské komise ale není v EU možné pokračovat ve stávajícím kurzu, který prý nastolili především liberální evropští lidovci. Timmermans míní, že růst nacionalistických stran je způsoben tím, že mnoho voličů cítí, že stávající systém pro ně nefunguje.

„Nekritizuji voliče nacionalistických stran, kritizuji jejich lídry. Voliči hlasují z beznaděje, kvůli chybějícím vyhlídkám. Musíme být velmi kritičtí k minulosti, zlepšit naši práci a přijít s projektem, kterým nebudou jen řeči, ale který ukáže konkrétní kroky ke spravedlivější společnosti,“ míní Timmermans.

Socialisté volby podle něj hodlají vyhrát; Timmermans je přesvědčen, že někdy stačí k otočení nepříznivého trendu a pocitu beznaděje jen málo. Tradiční sociálně demokratické strany ovšem nyní v mnoha evropských zemích ve volbách ztrácí, včetně klíčového Německa. Místopředseda komise včera proto raději připomněl vývoj ve Španělsku či Portugalsku.

Budoucí tandem Timmermans-Šefčovič

Evropští socialisté (PES) jsou první evropskou politickou rodinou, která má jasno o svém vedoucím kandidátovi před eurovolbami příští květen. V pondělí svou kandidaturu totiž stáhl a Timmermanse se rozhodl podpořit slovenský místopředseda EK Maroš Šefčovič.

S Timmermansem bude ale Šefčovič úzce spolupracovat, v prosinci na stranickém kongresu v Lisabonu bude odpovídat jako hlavní koordinátor za tvorbu programových tezí. „Nebudeme dál ztrácet čas vnitřní diskusí a zaměříme se na přípravu dobrého programu nejen pro kongres, ale pro budoucí kampaň,“ řekl dnes Šefčovič ČTK.

Právě předvolební kampaň bude podle něj za stávající situace velmi náročná. „Právě proto jsme chtěli od začátku ukázat, že politická rodina je jednotná, že chceme od začátku komunikovat s voliči a připravit ambiciózní program,“ dodal Šefčovič. Úspěchem podle něj bude, pokud se socialistům v europarlamentu podaří po volbách dostat do pozice, kdy budou moci výrazně promluvit do toho, kdo bude dalším předsedou Evropské komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek