Komise zhodnotí právní předpisy k tzv. endokrinním disruptorům

08.11.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise chce co nejvíce snížit vystavení lidí v Evropské unii působení takzvaných endokrinních disruptorů, tedy chemických látek, které mohou narušit činnost hormonálního systému a v důsledku tak negativně ovlivnit zdravotní stav. EK chce ve své nové strategii v této oblasti vycházet striktně z vědeckých poznatků a také přispět k rychlejšímu rozvoji příslušné vědecké základny.

Podle EK bude důležité snižovat možnost toho, aby lidé byli vystaveni podobným látkám především v důležitých životních obdobích jako je těhotenství nebo puberta.

Komisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis včera upozornil, že komise se nyní rozhodla navázat na práci, která už byla odvedena při stanovování kritérií endokrinních disruptorů v rámci nařízení o pesticidech a biocidech, kdy byly použity definice Světové zdravotnické organizace.

Unijní exekutiva včera oznámila, že v této oblasti hodlá vůbec poprvé celkově prověřit existující právní předpisy, které by mohly být v souvislosti s endokrinními disruptory použity. Kontrola nemá zpochybňovat obecný přístup, který má EU k regulaci chemických látek. Její součástí ale má být hodnocení toho, jestli stávající právní předpisy plní své cíle, kterými je především ochrana lidského zdraví a životního prostředí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek