Evropskou lidovou stranu povede do voleb do EP Weber

08.11.2018
Euroskop, čtk

Evropská lidová strana (EPP), která má největší frakci v Evropském parlamentu, dnes na svém kongresu v Helsinkách rozhodla, že jako svého vedoucího kandidáta pro europarlamentní volby v příštím roce nominuje Němce Manfreda Webera. Informovaly o tom agentury AFP, DPA a APA s odvoláním na zdroje z EPP.

EPP, kterou v červenci 1976 vytvořily křesťanskodemokratické strany, je největší evropskou politickou stranou; z Česka jsou v ní zastoupeny Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL) a TOP 09. Dnešní rozhodnutí kongresu znamená, že pokud v květnových volbách EPP znovu zvítězí, navrhne Webera na post předsedy Evropské komise. Ve této funkci příští rok skončí Lucemburčan Jean-Claude Juncker, který rovněž vzešel z EPP.

Pro 46letého místopředsedu bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Webera na kongresu v Helsinkách hlasovalo 79,2 procenta delegátů, informovala AFP. Jeho soupeř, 50letý bývalý finský premiér Alexander Stubb, obdržel 20 procent hlasů.

Weber byl považován za favorita tajného hlasování 758 delegátů z unijních členských zemí. Podle APA ho podporovali všichni šéfové států a vlád ze stran, které jsou součástí EPP. Stubb nicméně doufal, že v tajné volbě se delegáti nakonec přikloní na jeho stranu. Obsahově mezi oběma politiky téměř nejsou rozdíly, poznamenala APA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek