Morawiecki: Do 19. listopadu sdělíme kroky ke sporu s EU

12.11.2018
Euroskop, čtk

Polsko do 19. listopadu sdělí konkrétní kroky, které chce učinit k nynějšímu sporu s Evropskou unií ohledně právního státu. Podle agentury PAP to včera řekl premiér Mateusz Morawiecki, který zároveň vyjádřil naději, že tyto kroky budou přijaty pozitivně. Ničím ale nenaznačil, že by vláda zamýšlela udělat nějaké změny v kontroverzní reformě justice.

Evropská komise podala před více než měsícem vůči Varšavě žalobu u Soudního dvora EU, jež se týká sporné reformy ohrožující podle Bruselu nezávislost justice.

V rámci změn konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) prosadila zákon, který snižuje soudcům nejvyššího soudu důchodový věk ze 70 na 65 let. Podle kritiků je za tím snaha změnit složení nejvyššího soudu, aby bylo příznivější pro současné vedení země.

Unijní soud následně 19. října předběžným opatřením vyhověl žádosti EK, aby až do konečného verdiktu k polské reformě bylo pozastaveno uplatňování norem, které se týkají snížení důchodového věku soudců nejvyššího soudu. Soudci, na něž se nová pravidla vztahují, mají pokračovat v práci za stejných podmínek jako před přijetím zákona.

Hledání východiska sporu

Kromě toho nemají být činěny žádné kroky ke jmenování nových soudců místo těch, kteří by měli odejít na základě nového zákona. Rovněž mají být zastavena opatření směřující ke jmenování nového prvního předsedy nejvyššího soudu místo Malgorzaty Gersdorfové, jež funkci zaujímá nyní.

„Pokud jde o právní stát, nemáme (o justiční reformě) žádné pochybnosti,“ prohlásil včera Morawiecki. „Svým kolegům z Bruselu, z Evropské unie jsem při mnoha příležitostech řekl…, že toto je z velké části politický spor,“ dodal.

Podle premiérova názoru je Polsko nyní na dobré cestě, „aby se tento spor pomalu vytratil a aby se v nadcházejících měsících pro nás našlo východisko“. Zároveň s tím Morawiecki sdělil, že vláda předloží návrhy, co se dá udělat, aniž by byla narušena reforma soudního systému.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek