Scholz: I tvrdý brexit by evropské země docela dobře zvládly

13.11.2018
Euroskop, čtk

I případný tvrdý brexit, tedy vystoupení Británie z Evropské unie bez dohody, by většina evropských zemí docela dobře zvládla, je přesvědčen německý ministr financí Olaf Scholz (SPD). Pro Londýn by to ale podle něj bylo nejhorší možné řešení. Scholz to včera v Berlíně řekl zahraničním novinářům.

„Pevně jsem si předsevzal být optimistický,“ odvětil včera Scholz na otázku, jestli si myslí, že se Londýnu a Bruselu nakonec podaří uzavřít dohodu o vystoupení Británie z osmadvacítky. Tvrdý brexit by s sebou podle něj nesl velké hospodářské následky, které by nejvíce pocítila Británie, ale úplně by se jim nevyhnul nikdo.

„Myslím, že většina evropských zemí by to mohla zvládnout docela dobře, ale následky by to mělo. Pro Británii by to určitě byla ta nejhorší možnost,“ poznamenal. Proto podle něj Německo dělá vše pro to, aby se dohodu uzavřít podařilo.

Německý ministr Scholz také vyjádřil přesvědčení, že brexit zvýší zájem evropských zemí o euro. „Až Británie bohužel, bohužel, bohužel z Evropské unie odejde, budou 85 procent evropského hospodářského výkonu tvořit země používající euro, to samozřejmě zvýší atraktivitu eura pro ostatní členské země,“ míní Scholz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek