Europoslanci schválili limit na ceny přeshraničních hovorů v EU

14.11.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes schválil nový telekomunikační balíček, v jehož důsledku bude zaveden cenový strop pro přeshraniční hovory v rámci EU, vznikne systém zpětné komunikace, který bude informovat skrze linku 112 o bezprostředních hrozbách a členské státy přijmou opatření zaměřená na zavedení superychlé sítě 5G. Na souboru právních předpisů se poslanci předběžně domluvili se zástupci členských států již v červnu. Dnes byl potvrzen na plénu.

Zrušení roamingových poplatků za používání mobilních telefonů v zahraničí (v rámci EU) se již osvědčilo, na základě nové legislativy bude od 15. května příštího roku volání na jiná čísla v rámci EU, tedy například z českého na německé, stát maximálně 19 centů (necelých pět korun) za minutu, textové zprávy pak šest centů.

„Od 15. května příštího roku cena volání z Čech do jiné země Unie nebude vyšší než šest korun za minutu a cena SMS by se měla pohybovat maximálně kolem 1,50 Kč. Stropy jsou stanoveny v eurech, pro země mimo eurozónu se budou přepočítávat dle aktuálního kurzu Evropské centrální banky a každoročně aktualizovat.

Stanovení nových podmínek pro volání po celé Unii je velký krok pro všechny Evropany, úspěch, pod nímž je podepsána Česká republika,“ říká autorka návrhu, jenž je součástí telekomunikačního kodexu, Dita Charanzová (za ANO).

Posílení ochrany uživatelů

Nová pravidla zároveň zvýší ochranu uživatelů smartphonů a webových služeb jako jsou Skype a WhatsApp. Podle nových předpisů budou členské státy muset postupně do roku 2020 zavádět vysokorychlostní síť 5G.

V případě mimořádné události, jako jsou například přírodní katastrofy či útoky, bude zároveň zaveden systém zpětné komunikace skrze linku 112, který občany o hrozbě prostřednictvím zprávy SMS či mobilní aplikace informuje. Nová pravidla zároveň přináší lepší předvídatelnost pro investory a podpoří sdílení nákladů mezi telefonními operátory.

Telekomunikační balíček musí ještě formálně schválit členské státy. Ty pak budou mít dva roky na zavedení nových pravidel. Limity na ceny přeshraničních hovorů v rámci EU by měly začít platit už na jaře příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek