Mimořádný summit EU k brexitu se uskuteční 25. listopadu

15.11.2018
Euroskop, čtk

Mimořádný summit Evropské unie k brexitu bude v neděli 25. listopadu, oznámil dnes předseda Evropské rady Donald Tusk. Šéfové států a vlád unijních zemí by na této schůzce měli „finalizovat a formalizovat“ text dohody o britském odchodu z EU, který včera podpořila britská vláda a který následně zveřejnila Evropská komise.

Tusk dnes poděkoval šéfovi unijního vyjednávacího týmu Michelu Barnierovi. Dosažený text podle něj plní cíle, které si před jednáním s Británií stanovilo ostatních 27 unijních zemí. Dohoda omezuje škody, které britský odchod znamená, a zároveň chrání zásadní zájmy a principy sedmadvacítky, míní šéf Evropské rady. Barnier uvedl, že text je spravedlivý, vyvážený a zohledňuje také britské pozice.

Barnier dnes ráno rozsáhlý dokument Tuskovi před novináři předal. Uvedl také, že v příštích dnech budou vyjednávací týmy pokračovat v intenzivních rozhovorech tak, aby nejpozději v úterý měly členské země k dispozici také finální verzi politické deklarace popisující plány obou stran na budoucí spolupráci v řadě oblastí. Nyní byl publikován je kratší rámcový dokument uvádějící, co by v deklaraci podle představ obou stran mělo být napsáno.

Oba dokumenty – rozvodovou smlouvu i politickou deklaraci o budoucích vztazích – by měli šéfové států a vlád podpořit společně. „Je před námi stále dlouhá cesta,“ připustil dnes Barnier.

Ratifikace dohody

Dlouhá cesta ještě čeká i samotnou dohodu o vystoupení: kromě lídrů 27 zemí ji musí podpořit také europarlament. Ale především – poté, co s ní ve středu po komplikovaném jednání souhlasila britská vláda – čeká premiérku Theresu Mayovou složité a nejisté schvalování v britském parlamentu.

Pokud text britští zákonodárci odmítnou, odejde Británie 29. března 2019 z EU „natvrdo“, tedy bez brexitové dohody a se všemi negativními důsledky, které by z toho plynuly.

Tusk dnes poznamenal, že ačkoli je domluva stran na textu úspěch, nic to nemění na jeho názoru, že brexit znamená prohru pro EU i pro Británii a v zásadě jde nyní jen o snahu omezit škody. „Entuziasmus britské premiérky o brexitu jako takovém nesdílím,“ podokl Tusk v reakci na středeční vyjádření Mayové po jednání britském kabinetu. Premiérka mimo jiné prohlásila, že dohoda Británii umožní „vybudovat lepší budoucnost“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek