Mayová odpovídala veřejnosti v rádiu na otázky o brexitu

16.11.2018
Euroskop, čtk

Poté, co ve čtvrtek tři hodiny odrážela kritiku poslanců v britském parlamentu, dnes britská premiérka Theresa Mayová hájila návrh dohody o brexitu v přímé konfrontaci se zástupci veřejnosti. Ve vysílání rozhlasové stanice LBC zopakovala, že předložený dokument považuje za nejlepší možnou dohodu s Bruselem. Byla prý dojednána s cílem zajistit, aby Británie opět převzala kontrolu nad svými financemi či hranicemi po roce 2020.

Stejně jako ve čtvrtek na půdě parlamentu premiérka i dnes zdůraznila, že aktuální návrh „rozvodové dohody“ je tím nejlepším, co mohl Londýn s Bruselem dojednat. Řekla, že to nebyla jen Británie, kdo učinil ústupky. Dodala, že v dohodě je ještě několik věcí, které je potřeba dotáhnout, konkrétnější však nebyla.

Na otázky ohledně obav, zda Británie prostřednictvím dohody připravené britskými a unijními vyjednavači nezůstane navždy „uzamčena“ v těsném svazku s Evropskou unií, Mayová reagovala tvrzením, že budoucí vztah obou celků se teprve bude dojednávat.

Mayová: Británie nebude přikována k EU

Znění návrhu bylo podle Mayové vytvářeno tak, aby zajistilo konec společné politiky od 1. ledna 2021, kdy by mohlo skončit přechodné období. Během něj už Británie nebude součástí unijních institucí, společná pravidla však na jejím území stále budou platit. Mayová také zdůraznila, že i v případě uplatnění kontroverzní severoirské pojistky by se na Británii nevztahoval evropský režim volného pohybu osob.

„Nebudeme přikováni (k EU), bereme si zpět kontrolu nad svými zákony, hranicemi, opouštíme jednotný trh a ukončujeme volný pohyb,“ prohlásila Mayová. „Tohle jsou věci, které britský lid nejvíce trápí,“ dodala.

Předsedkyně vlády vyjádřila naději, že po předložení finální dohody britskému parlamentu se jí podaří získat podporu co nejvíce poslanců, nehledě na jejich politickou příslušnost. „Chci všem členům parlamentu vzkázat, že tohle je pro Británii nejlepší dohoda,“ řekla.

Zároveň popřela, že by absolvovala napjatou schůzku s vedením Severoirské unionistické strany (DUP), která v parlamentu podporuje její menšinovou vládu. Mayová tak reagovala na otázku ohledně spekulací, že DUP si přeje změnu v čele konzervativců a hrozí ukončením spolupráce s nynějším kabinetem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek